Juhej, juhej, danes je osmi marec, mednarodni dan žensk.

Čestitke iz vsega srca dragim damam, dekletom in ženam!

Čeprav smo na pomen tega dneva “tamladi” že skoraj pozabili, pa ga jaz nosim v srcu s prav posebnim spominom. Moj oče niti slučajno ni bil romantik po duši (prej nasprotno), a je na ta dan, brez izjeme, moji mami vedno prinesel najdražji šopek orhidej. Vedel je, da se mami navdušuje nad to čudovito rožico, ker je v tistih časih orhideja pomenila že skoraj prestiž, pa ji je oče s to majhno pozornostjo dokazal, da jo ceni, da jo želo pocrkljati in da si zasluži le najboljše. Ritual sem takrat sicer gledala še z otroškimi očmi, vseeno pa mi ni ušlo, kakšna posebna energija se je vzpostavila, ko je darilo pristalo v maminih rokah. Še danes, ko pišem po spominu, mi po licih polzi slana solzica ganjenosti.

Ja, marec je res mesec, v katerem na račun pridemo ženske – na osmega praznujemo mednarodni dan žensk, petindvajsetega pa se nam za materinsko skrb zahvalijo naši mali sončki. Ko gledam okoli sebe, pa se mi zdi, da smo na stari ritual izkazovanja ljubezni kar malce pozabili. Skoraj ne poznam moškega svoje generacije, ki bi se zares z zanosom spomnil današnjega dne in se veseli, ker je to njegova priložnost, da razveseli dame okoli sebe. Večina pozabi, drugi se namenoma delajo ravnodušne, ker so se prepričali, da je gentelmenstvo neumna igra, tretji pravijo, da gre le za trgovsko potegavščino … Kaj pa dekleta? Prepričale smo se, da nam je vseeno in se, če se na pozornost spomni kakšen starejši gospod z velikim presenečenjem in zadržanostjo sprejmemo nežni nagel.

Hm, hm … Včasih bi tudi jaz zelo suvereno rekla, da je vse to obdarjevanje brezumno zapravljanje, danes pa vem, da je vsaka priložnost, da nekomu naklonimo nekaj pozornosti v resnici še kako dobrodošla. Prav vsak, ki je iz mesa in krvi namreč nosi v sebi gen, ki potrebuje ljubezen in občutek spoštovanja, gen, ki za mir v duši potrebuje vedenje, da je ljubljen in v varnem zavetju. Ženske imamo to potrebo še posebej razvito in čeprav mnoge zaradi vzgoje v novodobnem feminističnem duhu igramo trdo neprizadetost, pa vsaka globoko v srcu nosi vsaj tiho hrepenenje po majhni pozornosti.

Gre za osnovno človekovo potrebo, ki pa smo jo zaradi programiranja iz okolice potisnili v ozadje in jo s svojimi omejujočimi prepričanji zaklenili za trdna vrata resignacije. Tako ni nič nenavadnega, da sta depresija in kroničen občutek osamljenosti postala prava epidemija sodobnega časa. Naša zavest ni usklajena s podzavestjo, naša prepričanja o sebi pa tudi ne izražajo realne slike, ampak so le odsev naučenih prepričanj, ki smo si jih preko staršev in ostalih bližnjih pridobili v najbolj rosni mladosti. Ker pravzaprav ne vemo, kaj potrebujemo, ali pa morda celo imamo izrisano določeno sliko, a zaradi prepričanja, da bomo s pogovorom pretirano razkrili svojo šibkost, igramo vlogo žrtve in se sprašujemo, zakaj za nas ne more biti drugače.

Pri tem pa se sprašujem ali bi res bilo drugače, če bi v poklon dobili lepo pozornost. Bi darilo znali sprejeti z mirnim hvala, brez slabe vesti in občutka, da smo dolžni vračati? Nisem prepričana, da to zmore veliko ljudi, saj nas hvaležnega prejemanja nas niso učili. Kako težko je prejemati lahko vidimo že, če nam nekdo pokloni kompliment. Namesto, da bi ga hvaležno poslušali in se prepustili lahkotni energiji prejemanja, pademo v trans vračanja komplimentov ali morda upravičevanja ali celo zanikanja izpostavljenega predmeta pozornosti. Ja, prejemati je včasih še težje, kot dajati.

In prav zato, ker osmi marec in materinski dan ponujata čudovito priložnost, da že iz vljudnosti in tradicionalne navade naklonimo in sprejmemo pozornost, ju vsekakor ne gre prezreti. Gre za majhno ukano naših podzavestnih omejitev in omejujočih prepričanj, ki pa ima dolgoročen učinek. Pozornost, pa naj bo še tako majhna, deluje kot najbolj vroča iskrica, ki ogreje srce in sproži ljubeznivost, prijaznost in topel nasmešek na obrazu. Ta srčna energija se širi in ima še kako pozitiven vpliv tudi na obdaritelja in celotno okolico. Tako lahko rečem, da zame marec ne predstavlja le praznikov za ženske, pač pa je to predvsem mesec ljubezni in srčne energije.

Že veš s čim boš tudi ti naklonil-a svojo pozornost?

Piši mi na spela.kaurin@superti.si o svoji izkušnji.