Ja, korona je vroča in praktično edina tema v teh dnevih. Številke so velike, a morda še bolj kot to nas “matrajo” ukrepi. Če je ob izbruhu pandemije med ljudstvom prevladoval predvsem strah, pa je zdaj poleg tega čutiti še veliko jeze. Jezimo se na ukrepe, ki režejo v naše svoboščine, počutimo se nemočne in na trenutke ogoljufane. Toliko misli šviga čez naše možgane, naše telo se neslišno trese od strahu, ker smo izgubili nadzor, v nas pa vre gnev, ki ga na žalost pogosto sproščamo tudi drug na drugega. Z veliko pozornostjo opazujem, kako močno je izražena potreba, da zagovarjamo svoja stališča. Prav neukrotljivi smo, ko je treba zagovarjati, zakaj maske ja in zakaj ne, zakaj otroci morajo v šolo in zakaj ne, zakaj v cerkve in lokale ja in ne … Ko človek nima občutka kontrole, se skuša na vsak način oprijeti vsake bilke, da bi se počutil močnejšega, bolj slišanega in varnega. In prav to je razlog, da svoj dragoceni čas zapravljamo s pojasnjevanji naših stališč in smo tako zelo jezni, če se drugi z nami ne strinjajo.

Nikoli ne bom pozabila reka enega od mojih učiteljev življenja, modreca, ki je močno spremenil moj pogled na resnico in naša omejena prepričanja. Dejal je: »Človek, ki svojo energijo namenja stvarem, na katere nima vpliva, toči gorivo mimo svojega rezervoarja. S praznim tankom tako ne more spreminjati niti stvari, na katere pa ima vpliv in tako njegovo življenje teče v prazno.« Kako prav je imel! Če vemo, da nečesa ne moremo spremeniti, zakaj potem toliko svojega dragocenega časa posvečamo razmišljanju o tem? Mar ne bi bili veliko bolj učinkoviti, če bi se usmerili na okoliščine, ki jih lahko spreminjamo in nanje vplivamo?

Tako je tudi pri »debatah« o tem, kaj sploh je in kaj vse nam prinaša Covid 19. Kaj v zvezi s tem lahko spremenimo? Pravzaprav nič drugega, kot to, da zelo dobro skrbimo za svoj imunski sistem in pazimo drug na drugega. Na žalost je tako, da ima tudi oblast velik interes v tem, da ljudi skrega med seboj. Skreganemu narodu je najlažje vladati, saj ni bojazni, da bi se združili in se kot močna enost postavili proti kršenju naših pravic. Prav zato so politični govori vedno in vselej usmerjeni na restrikcije in obveze, pravzaprav nihče pa zares ne spodbuja informacij o tem, kako lahko okrepimo svoje zdravje in se aktivno zavarujemo pred nevarnostjo.

Sama sem mnenja, da lahko največ zase in za svoje zdravje naredimo tako, da se nehamo osredotočati na okoliščine, na katere nimamo vpliva in svoje misli raje »zasvojimo« s čustvi, ki okoli nas ustvarjajo neviden ščit pred tegobami tega sveta. Veste, katera so ta čustva? Hvaležnost, ljubezen, strast, blaženost, veselje, kreativnost in še kakšno bi se našlo. In ne, ne gre za bildanje fejk občutkov veselja, ne za hlinjenje dobre volje, in tudi ne za zatiskanje oči pred resnico. Gre za zavestno izbiro, da uporabimo psihološke mehanizme, ki pozitivno vplivajo na naš um, telo in duha.

Znanstveno je namreč dokazano, da če gnojimo svojo dušo z jezo, žalostjo, strahom, pravzaprav zastrupljamo svoje celice, saj iz njih črpamo vitalno energijo, ker jo usmerjamo v fiktiven boj za preživetje, če po drugi strani v naše celice dolivamo optimistična in vesela čustva, pa našemu DNK-ju dajemo informacije, naj se odziva z zdravjem, močjo in ustvarjalnostjo. Prav sedaj berem o tem zanimivo knjigo znanstvenika dr. Joe Dispenza, ki jo z velikim navdušenjem priporočam v branje tudi drugim. A pozor – čakalna doba je v knjižnicah lahko tudi nekaj tednov, zato si jo pravočasno naročite.

Morda se bo v vaših mislih, ko boste brali moje besede, utrnila potreba, da se oprimete svojega, drugačnega stališča, in lahko vam le zagotovim, da moj namen ni bil ta, da vam vsiljujem svoje poglede. Zato namesto, da se zasidrate na svoje prepričanje, raje skupaj z menoj poizkusite. Lahko tako, da vsakič, ko nas obiščejo negativne misli in težka čustva s svojo zavestjo ustvarimo tsunami hvaležnosti in ljubezni, zmagamo nad boleznijo 21. stoletja? Kdo bi vedel, a to je pravzaprav edini zabaven način, s katerim lahko skušamo vplivati na stvari, na katere nimamo vpliva.

P.S.: Za tiste, ki bi radi naredili “pozitiven klik” v svojem razmišljanju, pa ne vedo kako, bom v bližnji prihodnosti pripravila brezplačen webinar. Če te zanima, pošlji svoj e-mail na spela.kaurin@superti.si in ti posredujem več informacij.