To poletje se vremenu kar ne moremo načuditi. Oblaki in nevihte so spremljale skorajda vse, ki smo si za počitnice izbrali slovensko in hrvaško obalo. Sama sem se v zadnjih dveh tednih julija odpravila na Cres. Glede na to, da smo se z družbo odločili za malce bolj divje počitnice v šotorih, me je bilo pred odhodom kar malce strah. Ker v preteklosti nisem veliko kampirala, imam zelo osnoven družinski šotor in skorajda nič potrebne opreme.

Vedela sem, da bo treba improvizirati, a sem se tolažila, da v sončnem vremenu, ki naj bi bil v tem času na Cresu skorajda pravilo, ne potrebuješ veliko. V prvem planu mi je bilo druženje s prijatelji, otrokoma pa sem hotela pričarati robinzonski občutek v družbi njunih vrstnikov.

V prvo jutro smo se zbudili ob sončnih žarkih, nato pa nam je vreme začelo kazati roge. Večina juter je bila oblačnih, vsaj polovico od tega tudi deževnih. Čez dan se je po večini vsaj vsake toliko prikazalo sonce in lovili smo trenutke, ki so bili primerni za kopanje. Večere smo dolgo v noč preživeli pod majajočim se “arafatom”, da se ne bi podrl na naše glave, pa smo sproti brcali v krila, ki so se napolnila z deževnimi kapljami.

Vremenska napoved je bila v prvih dnevih ves čas v obravnavi, ko smo ugotovili, da nam le slabša razpoloženje, pa smo ugasnili računalnike in se prepustili trenutku. V zadnjih dneh so zaradi hudih neviht na našem področju napovedali rdeči alarm in odločili smo se, da je vreme zmagalo. Ko smo se po hudih nočnih neurjih zbudili v blatu, smo še vse mokre in umazane šotore pospravili in se 2 dni predčasno odpravili proti domu.

Čeprav se je zgodilo ravno to, kar bi lahko marsikdo opredelil kot črni scenarij, pa sama vsega skupaj nisem doživljala tako.

Namesto, da bi me stvari potrle in obremenile, sem skušala v njih poiskati pozitivne rešitve.

S pomočjo uživanja v trenutkih so bile tako moje letošnje morske počitnice ene najlepših na hrvaški obali.

Čisto iz trenerskega vidika, sem si v dnevnik zapisala utrinke, zaradi katerih sem vesela, da je 10 dni od 12ih naše obmorske počitnice spremljalo deževje.

Pozitivne stvari, ki nam jih je prineslo muhasto vreme:
– z otroki sem lahko plesala pod dežnimi kapljami in se prepuščala nežnemu žgečkanju,
– skoraj vsak dan smo bili priča čudežem, ki jih ustvarja narava – od čudovitih barvnih vzorcev, do magičnih oblakov in trenutkov, ko je na samo nekaj omejenih metrih lilo kot iz škafa,
– namesto poležavanja na plaži smo si privoščili zanimive izlete,
– v vodo, ki je bila enako topla kot okolica, si skočil brez najmanjšega napora,
– namesto da bi se kot sardine stiskali z množico ostalih kopalcev, smo bili velikokrat skorajda sami na plaži,
– plaži v neskomercaliziranem Beliju in Valunu sta bili v slabem vremenu še bolj divji in sta v meni zbudili pogrešane popotniške občutke,
– kapljice, ki so trkale na šotorsko krilo so otroke v zapeljale v najtrši spanec,
– uživala sem v vonju morja po nevihti,
– ko smo vedrili, smo naleteli na gostilno, v kateri sem okusila najboljšo zelenjavo na žaru,
– sprehod do mesta je spremljal adrenalin, saj so nam venomer sledili nevihtni oblaki,
– ker ni bilo pogojev, da bi lahko sušili oblačila, sem se izognila pranju, madeži na oblačilih pa so bili čisto opravičeni in prav nič nenavadni,
– prihranili smo pri sončni kremi,
– vsako noč smo pod arafatom zanetili humoristične pogovore,
– zadnji nočni “class” mojega študija sem pričakala v zabavni družbi, novico, da sem uspešno opravila izpit in si zaslužila certifikat, za katerega sem se trudila več kot pol leta, pa sem lahko takoj proslavila z odličnim bambusom,
– po 12 dneh ponočevanja in zgodnjega vstajanja mi čisto prav hodilo, da smo počitnice zaključili malce prej in sem v ekrstra prostih dneh lahko nadoknadila pomanjkanje spanca,
– družba, ki je v nekem trenutku štela kar 12 odraslih in 10 otrok, je prinesla čudovito pestrost, otroci so si pridobili izjemne življenjske izkušnje, jaz pa sem spoznala, da imam okoli sebe prijatelje, ki me osrečujejo.

 

V življenju je pomembno, da nas navidezno negativne okoliščine ne potolčejo. Namesto, da energijo usmerjamo v negativne misli, je bolj konstruktivno, če jo porabimo za iskanje pozitivnih rešitev. Prav je, da vemo, da se v vsaki izkušnji skriva potencial, iz čisto vsakega trenutka v našem življenju pa se lahko naučimo nekaj, kar v končni fazi doprinese k naši odličnosti.

Kako pa nate vpliva muhasto vreme?

Če se zaveš, da te deževni oblaki in nizke temperature ob vremenski napovedi spravijo v slabo voljo, se poigraj z zabavno vajo. Preveri, če lahko namesto negativnih mislih najdeš kako pozitivno rešitev. Naš triletnik je na primer zadnjič sam od sebe povedal, da mora deževati, da nam ni potrebno zelenjave na vrtu zalivati. Možnosti je veliko, potrebno je le uporabiti kreativnost in vključiti vse naše čute.

Če na okoliščine, ki ti niso najbolj po godu, zelo težko gledaš pozitivno, pa je čas, da preizkusiš mojo brezplačno uvodno trenersko posvetovalnico. Skupaj bova poiskala tehnike, s katerimi lahko svoj na pol prazen kozarec spremeniš v na pol polnega. Rezerviraj svoj termin!