Ko me je ob jutranji kavici pobožal prvi sončni žarek sem začutila nujo, da grem v naravo, da se malo »pocrkljam« in si privoščim čas za svojo dušo. Začutila sem vznemirjenje, potem pa je nekaj udarilo po hrbtu. V glavi so se začeli vrteti posnetki vseh neodgovorjenih mejlov, vseh še nenapisanih blogov, nedokončanih projektov … Si res lahko privoščim čas zase?

Včasih bi se teži slikic iz glave v trenutku vdala in zavrgla čudovito vznemirjenje, ki mi ga je ponudilo življenje. Vdala bi se občutku krivde, ki bi mi prigovarjal, da je delo vedno na prvem mestu, morda bi me premamil tudi občutek slabe vesti, ker bi v naravo šla sama, brez otrok, ki morata dopoldan preživljati v vrtcu in šoli. A ne danes. Danes sem zaupala intuiciji in si kljub natrpanemu urniku privoščila dopoldan zase. Prepustila sem se svežemu zraku in se napolnila s trenutki prebujajoče narave. Uživala sem samo za sebe.

Ali kdaj kaj podobnega narediš tudi sam-a?
Kar slišim te, kako praviš redko, preredko … Dan ima samo 24 ur in treba je postoriti toliko obveznosti! Včasih nas že skoraj grabi panika in čeprav se na vse pretege trudimo, da bi splezali na zeleno vejo, se brezno nedokončanih obveznosti kar širi in širi. Naj pa ti nekaj zaupam: ravno v takih trenutkih, ko je tvoja produktivnost najnižja in ko se utapljaš v zahtevah okolja, je prav, da se za uro ali dve odklopiš in si pokloniš svežo dozo inspiracije.

Ljudje namreč za kreativnost in produktivnosti potrebujemo pozitivna čustva. Čustva sreče, veselja in radoživosti. Ta na nas delujejo kot sonce na rastline. Če jih je v obilju, bomo rasli in dehteli, če nam jih primanjkuje, pa se naše okno idej in odločnosti hitro zapira.

Vem, da te bom na prvo žogo le stežka prepričala, zato narediva en kratek in zabaven preizkus. Si za? Vzelo ti bo le nekaj minut. Prav? Hvala, da si mi prikimal-a.

Na list poskušaj zapisati kaj bi v tem trenutku rad-a počel-a. Zapiši vse, kar ti pride na pamet. Uporabi novo alinejo za vsako idejo. Kaj bi rada delal-a?

Si že?

Ok. Sedaj pa poglej tale zares zabaven video Skype Laugter Chain. Dolg je štiri minute, ravno toliko, kot si večina privošči za »čik pauzo«. Poglej ga v miru in se mu v celoti prepusti.

Hehehehe, si se nasmejal-a, kajne?

Pa narediva sedaj vajo še enkrat. Poskusi zdaj še enkrat odgovoriti na vprašanje: »Kaj si želiš, da bi lahko delal-a v tem trenutku?« Ideje piši v alinejah, drugo za drugo.

Končano?
Je seznam alinej v drugem primeru daljši? Če si se ob videu uspela prepustiti občutku veselja, bi vsekakor moral biti. Različne študije na podlagi laboratorijskih raziskav namreč dokazujejo, da v stanju zadovoljstva in veselja lahko poiščemo več kot enkrat več idej za isto stvar, kot če razmišljanje spremlja jeza, sram, žalost ali zamera.

Ko boš naslednjič začutila, da ti »gori glava«, ker te obkroža toliko obveznosti, se tako zavestno ustavi in si privošči dozo smeha. Včasih le 5 minutni video z nalezljivim krohotom ne more spremeniti tvojega osnovnega razpoloženja, zato je takrat prav, da dozo časa zase prilagodiš in jo okrepiš z aktivnostmi, ki te osrečujejo.

V letni mentorski online akademiji MBA mamanagementa, v katero do 26. marca vpisujem novo generacijo študentk, bomo osvojili še več prijemov za dvigovanje produktivnosti, naš glavni cilj pa bo, da si odpremo konstanten dostop do pozitivnih čustev s katerimi bomo tudi veliko lažje dosegale vse zastavljene cilje in z večjo lahko uresničevale obveznosti okoli nas.

Če je čas tvoj večni sovražnik in čutiš pritisk sindroma izgorevanja, potem mi dovoli, da ti pomagam stopiti iz zanke preobremenjenosti. Piši mi na spela.kaurin@gmail.com in rezerviraj brezplačno posvetovalnico, v kateri ti bom pomagala poiskati navade, ki uničujejo tvojo produktivnost in te vodijo v »prekurjenost«, preverili pa bova tudi ali je morda MBA mamanagementa prava rešitev tudi zate.