Po evforičnem veselem decembru se je v večino od nas naselila požurerska melanholija, ker večina že obupava z novoletnimi resolucijami, pa se prikrade še občutek krivde in »pobitost« je na višku. Jutra bi najraje prespali, popoldnevi se vlečejo, zebe nas, hitro se razburimo in včasih nas brez pravega razloga zapopade otožnost.

Pomanjkanje energije, ki ga občutimo pozimi je povsem naravno. Temni popoldnevi, meglena jutra, mraz, ki se zažira v kosti… Narava si je privoščila počitek, ki ga potrebuje, da si nabere moči za novo sezono. Najverjetneje ima iste načrte tudi za nas, na žalost pa njene zakonitosti niso usklajene z ritmom modernega človeka.
V idealnem scenariju življenja bi verjetno morali v tem času uživati v zimskem času, kot to od nekdaj počne velika večina živali. Zgodi pa se ravno nasprotno. V mnogih podjetij v tem obdobju že na vso moč gradijo sezono in si grizejo nohte ob takih in drugačnih ponovoletnih akcijah. Ko po stresnem dnevu pridemo domov, nas čaka dvoje: nove zadolžitve ali pa nema osamljenost.

Pa vendar imamo ob koncu dneva škarje v roki mi in ne narava. Od nas je odvisno ali se bomo prepustili izčrpanosti ali pa bomo aktivno iskali možnosti za polnjenje s pozitivno in energično energijo. Idej, kako si lahko pomagamo je veliko, vsak pa naj poišče venček tistih, ki so mu najbolj pisane na kožo. Nekaj mojih predlogov:

– Na priljubljeni medij si posnemi zbirko pesmi, ki te navdihujejo in ti dajejo zagon. Izogibaj se žalostnim besedilom in raje posegaj po plesnih ritmih. Tri iz mojega asortimana: Katty Perry: This is how we do, Pato Banton: Life is a miracle, American Authors: Best Days of My Life. Muziko poslušaj, ko si zjutraj pripravljaš kavico, ko se v avtu ali vlaku voziš na delo, na njo zapleši z otroki … Presenečen/a boš kako hitro lahko pravi ritmi dvignejo nivo tvoje energije.

– Vsak večer preden zaspiš, na list papirja zapiši 3 stvari, za katere si ta dan lahko hvaležen/a. Ti je na pomoč priskočil nekdo, ko nisi dosegel/a kozarca kislih kumaric na previsoki trgovski polici? Si na cesti našel/a 5 centov? Te je mulček po razburjenem prepiru povedal kako zelo njegov/a si? Je bil šef prezaposlen, da bi te gnjavil za tedensko poročilo? Ko odpreš oči, je razlogov za hvaležnost nešteto. In ko začnemo iskreno ceniti kar imamo, dvignemo svoje razpoloženje, izboljšamo svojo vibracijo in začnemo privlačiti še več čudovitih stvari.

– Privošči si kosilo, ki drugače ni na tvojem tedenskem meniju. Presenečen/a boš, kako okusna je zimska hrana, kot je kislo zelje, žganci, krvavice, jota, matevž … Okusi, ki nas presenetijo, ostanejo v ustih še dolgo po tem, ko jih zaužijemo, če v njih uživamo, pa si je s spominom enostavno priklicati tudi dobro razpoloženje.

– Obkroži se z energičnimi in veselimi ljudmi. Velikokrat je to lažje reči, kot narediti, saj se zdi, kot da takih oseb skorajda ni več na tem svetu. Pa to ni res. Ena od možnost je, da zavestno poiščemo interesne dejavnosti, za katere vemo, da delujejo v smislu podpore in dobre volje (planinska društva, folklora, društva kmečkih žena, gledališka društva). Razpoloženje si lahko dvigneš že tako, da se priključiš kakšni od Facebook skupin, ki so namenjene deljenju pozitivnih utrinkov, lahko se prijaviš na e-mail listo ljudi, ki pišejo inspiracijske in motivacijske bloge (ne pozabi na www.superti.si) ali pa se vključiš v kakšno on-line skupino, v kateri poleg novega znanja pridobiš tudi nove prijatelje in podpornike.

– Dopolnjuj svoje znanje na področju, ki te veseli. Možnosti za pridobivanje novih znanj je v modernem času nešteto, pokrita pa so skorajda vsa področja, ki zanimajo povprečnega človeka. Vse kar potrebuješ je, da najdeš temo, ki te privlači, v Google vtipkaš ključne besede in že se ti ponudi vsaj 10 različnih e-programov, med katerimi so kaki tudi povsem brezplačni.

– Naredi dobro delo. Pomoč drugim deluje čudežno na naše razpoloženje. Ni potrebno veliko, le majhna pozornost, ki jo nekomu poklonimo in že smo boljše volje. Včasih je dovolj že to, da človeka, ki gre mimo nas pogledamo v oči in ga iskreno pozdravimo. Ali pa nekomu namenimo nasmešek… Mu priskočimo na pomoč, ko na bencinski črpalki ne zna odpreti pokrovčka za bencin. Se transformiramo v reševalnega bota, ki živi v navidezni igri našega malčka. Sodelujemo v lutkovni predstavi, ki jo pripravljajo lokalne mamice za šolske otroke. Od najmanjših do večjih pozornosti. Izbira je brez meja …

– Ustvarjaj. V izražanju kreativnosti se skriva prava zakladnica dobre volje. Za inspiracijo ti lahko služi tudi spletna stran za DIY rešitve dekoraca.si, na kateri so zbrane ideje, s katerimi lahko polepšaš tudi svoj dom. Si predstavljaš, kako super je občutek, ko sam/a narediš copate, ki v obliki agave krasijo tvojo predsobo? Ali pa, ko z lastnimi rokami izdelaš čudovit planer za sanjsko leto 2017? Kaj pa če slike na steni malce prestaviš in z novo postavitvijo poskrbiš za svež pridih v dnevni sobi? Načinov, s katerimi lahko sprostiš svojo ustvarjalno žilico je nešteto, rezultati pa nas izstrelijo iz malodušja v topel občutek notranjega zadovoljstva in iskrenega veselja.