Že  vrsto let opažam, da se moje razpoloženje novembra drastično spremeni. Jutra bi najraje prespala, popoldnevi se mi vlečejo, zebe me, hitro se razburim in včasih me brez pravega razloga zapopade otožnost. Velikokrat v svojem odraslem življenju sem tako namenoma pozno jesen zamenjala za tropsko milino. Spoznala pa sem, da  to ni edina rešitev. Jesensko turobnost lahko učinkovito zaobidemo tudi z uvajanjem majhnih sprememb v naš vsakdan.

Pomanjkanje energije, ki ga občutimo, ko se jesen preveša k zimi, je povsem naravno.  Temni popoldnevi, meglena jutra, mraz, ki se zažira v kosti… Narava se pripravlja na počitek, ki ga potrebuje, da si nabere moči za novo sezono. Najverjetneje ima iste načrte tudi za nas, na žalost pa njene zakonitosti niso usklajene z ritmom modernega človeka.

V idealnem scenariju življenja bi se verjetno morali v tem času pripravljati na zimsko spanje, kot to od nekdaj počne velika večina živali. Zgodi pa se ravno nasprotno. V mnogih podjetij v tem obdobju napeto planirajo, grizejo nohte ob last-minute akcijah, ki jim predstavljajo rešilno bilko za dosego letnega proračuna, in že na vso moč gradijo osnove za prihodnjo sezono. Ko po stresnem dnevu pridemo domov, nas čaka dvoje: nove zadolžitve ali pa nema osamljenost. Tema sredi dneva ne naredi nikomur nič koristnega. Nezavedno nas še dodatno utrudi, vzame nam voljo in nam omeji možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. Starši tako klecamo pod težo sitnih otrok, ki so jih v šoli izmozgali s trnovo učno snovjo, in si izmišljujemo 1001 način, da male zahtevneže zamotimo med štirimi stenami. Ko še nisem imela otrok, pa se spomnim, da sem se v tem obdobju počutila vedno zelo osamljeno. Če sem že našla aktivnost, s katero bi lahko obogatila dneve, se je navadno izkazalo, da sem zaman skušala k sodelovanju priklicati še koga. Ah ja…

Pa vendar imamo ob koncu dneva škarje v roki mi in ne narava.
Od nas je odvisno ali se bomo prepustili izčrpanosti ali pa bomo aktivno iskali možnosti za polnjenje s pozitivno in energično energijo.

Na žalost večina klecne že pri prvem koraku – odločitvi o spremembi. Čeprav se ne počutijo dobro, pa jim že volja, da bi poskusili narediti nekaj dobrega zase vzame preveč energije. Tipičen primer tega sem opazovala pretekli konec tedna. Po dolgem času je posijalo sonce in nam ponudilo ravno to kar najbolj potrebujemo: tople sončne žarke, prijetno svež zrak, čudovite jesenske barve in neštete možnosti kakovostnega preživljanja vikenda v naravi. Pravi vrelec energije! A kaj, ko je konverzija poskrbela, da je megla večino krajev v dolinah vztrajno objemala vse do večera, pa čeprav so jo ves čas žgačkali sončni žarki. Da bi premagal megleno turobnost, ni bilo treba oditi daleč, le pol urice vožnje z avtomobilov, a kljub temu k blagodejnemu izletu nisem uspela prepričala niti enega od prijateljev. Vsak je našel svoj izgovor. Eni so imeli službene obveznosti, drugi so se slabo počutili, tretjim se je zdelo, da je izlet pretežek za majhne otroke, četrti ne bi odšli brez partnerja, peti se bojijo višine… Nič zares tehtnega, vse le zato, da se jim ni bilo treba premakniti iz cone udobja, ki jih žuli, a je še vseeno tako zelo domača.

Z družino smo tako sami odšli na Veliko Planino, ki je že od nekdaj paša za mojo dušo. Še ko smo v mrazu in megli čakali na gondolo, so se na moji rami oglašali vprašaji ali bo izlet res vreden napora. Minutko po tem, ko smo se začeli dvigovati, pa je težek beli oblak ostal za nami in prikazal se je izjemen razgled, ki me navdaja z navdušenjem še štiri dni po izkustvu. Vsi v gondoli smo občutno spremenili izraze na svojih obrazih in kar čutil si lahko vznemirjenje, ki se je začelo pretakati po naši krvi. Eno urni sprehod nam je prečistil pljuča, ko smo se ob sladkem čaju z rumom in toplim kakavom martinčkali v družbi snežnih zaplat, pa nam nič več ni moglo porušiti veselja.

Najlepše od tega je, da se  dobra volja drži še vsaj ves naslednji teden. Bi lahko našli še boljše zdravilo za jesensko pobitost?

Hotela sem dokazati, da moji prijatelji niso reprezentativni vzorec in se prepričati, da ljudstvo v splošnem prepoznava, kako pomembno je, da za grajenje dobre volje izkoristimo vsako priložnost, ki se ponuja. Na Facebooku sem postavila vprašanje komu je uspelo pobegniti iz megle. Od 740 ljudi, ki jih je doseglo moje sporočilo, sem pozitiven odgovor dobila od le tridesetih.

Hm, hm …

Sedaj sem še bolj odločena, da razširim svoj glas in vse skupaj spodbudim, da skupaj aktivno poskrbimo, da ne bodo brki movembra edina stvar, ki v tem času prikliče smeh v naš vsak dan.

In ko smo že pri movembru. Izjemna akcija in zares odličen tajming zanjo. Prepričana sem, da je imel njen avtor zelo podobne namene kot jaz.

Humanitarnost in podpiranje skupinske zavesti sta ravno tako odlično zdravilo za potrtost in pobitost. Ko k temu dodaš še ščepec humorja, pa si zadel v tarčo. Bravo in velik aplavz za vse, ki v akciji sodelujete!

Kako pa si lahko pomagajo tisti, ki so se malce preveč ugnezdili ali pa enostavno res ne premorejo dovolj energije za bolj drzne poglede izven cone udobja?

Idej je veliko, vsak pa naj poišče venček tistih, ki so mu najbolj pisane na kožo.

Nekaj mojih preverjenih metod:

• Na USB ključek ali CD si posnemi zbirko pesmi, ki te navdihujejo in ti dajejo zagon. Izogibaj se žalostnim besedilom in raje posegaj po plesnih ritmih. Za inspiracijo delim tri iz mojega asortimana:
• Pato Banton: Life is a miracle
• American Authors: Best Days of My Life
• Katty Perry: This is how we do

Če ti priprava zbirke vzame preveč časa, je dovolj, da si le spišeš seznam. Na Youtubu hitro najdeš skoraj vsako priredbo, ki si jo lahko zamisliš. Muziko poslušaj, ko si zjutraj pripravljaš kavico, ko se v avtu ali vlaku voziš na delo, na njo zapleši z otroki … Presenečen/a boš kako hitro lahko pravi ritmi dvignejo nivo tvoje energije.

Vsak večer preden zaspiš, na list papirja zapiši 3 stvari, za katere si ta dan lahko hvaležen/a. Ti je na pomoč priskočil nekdo, ko nisi dosegel/a kozarca kislih kumaric na previsoki trgovski polici? Si na cesti našel/a  5 centov? Te je mulček po razburjenem prepiru povedal kako zelo njegov/a si? Je bil šef prezaposlen, da bi te gnjavil za tedensko poročilo? Ko odpreš oči, je razlogov za hvaležnost nešteto. In ko začnemo iskreno ceniti kar imamo, dvignemo svoje razpoloženje, izboljšamo svojo vibracijo in začnemo privlačiti še več čudovitih stvari.

•  Privošči si kosilo, ki drugače ni na tvojem tedenskem meniju. Presenečen/a boš, kako okusna je jesenska hrana, kot je kislo zelje, žganci, krvavice, jota, matevž … Okusi, ki nas presenetijo, ostanejo v ustih še dolgo po tem, ko jih zaužijemo, če v njih uživamo, pa si je s spominom enostavno priklicati tudi dobro razpoloženje. Na hitrico delim še eno od svojih nedeljskih doživetij. Prepričana sem bila, da kislega zelja ne maram, ker na Veliki Planini ni bilo primerne alternative, pa mi ni preostalo drugega, kot da ga vseeno naročim. Kakšno presenečenje! Ker te jedi nisem jedla že vsaj 10 let in moje borbončice niso navajene na okus, jih je skorajda odneslo od presenečenja. Še danes se mi cedijo sline, ko pomislim nanj!

Obkroži se z energičnimi in veselimi ljudmi. Vem, lažje je to reči, kot narediti, saj se zdi, kot da takih oseb skorajda ni več na svetu. Pa to ni res. Ena od možnost je, da zavestno poiščemo interesne dejavnosti, za katere vemo, da delujejo v smislu podpore in dobre volje (planinska društva, folklora, društva kmečkih žena, gledališka društva…), a aktivno vključevanje ni ravno za vsakega. Pa saj pravzaprav ne potrebujemo fizične prisotnosti. Dandanes nam internet odpira nepredstavljive možnosti in čeprav nas na nek način odtujuje, po drugi strani predstavlja tudi zelo veliko pomoč pri povezovanju. Razpoloženje si lahko dvigneš že tako, da se priključiš kakšni od Facebook skupin, ki so namenjene deljenju pozitivnih utrinkov, lahko se prijaviš na e-mail listo ljudi, ki pišejo inspiracijske in motivacijske bloge (ne pozabi na www.SuperTi.si 😉 ) ali pa se vključiš v kakšno on-line skupino, v kateri poleg novega znanja pridobiš tudi nove prijatelje in podpornike.

 Dopolnjuj svoje znanje. Če bi mi to rekel nekdo pred desetimi leti, bi si verjetno mislila, da je padel iz Lune. Dovolj časa sem posvetila guljenju knjig v študijskih klopeh in sedaj je čas za izkušnje. Pa vendar … Smo se v šoli učili o stvareh, ki so nas zares veselile in privlačile? Morda se je sem ter tja našlo tudi kaj takega, v veliki večini pa je šlo le za balast, s katerim smo se bolj kot ne davili. To še posebno vemo tisti, ki smo »sfalili« pravi faks in smo vztrajali zaradi pričakovanj drugih … Ko pa enkrat spoznaš področje, ki te veseli, in če je to še povezano z osebno rastjo, učenje dobi čisto novo dimenzijo. Vsako vrstico, ki jo prebereš, pogoltneš z navdušenjem in nova spoznanja vodijo v popolno preobrazbo razpoloženja. Možnosti za pridobivanje novih znanj je v modernem času nešteto, pokrita pa so skorajda vsa področja, ki zanimajo povprečnega človeka. Vse kar potrebuješ je, da najdeš temo, ki te privlači, v Google vtipkaš ključne besede in že se ti ponudi vsaj 10 različnih e-coursov, med katerimi so kaki tudi povsem brezplačni. Poskusi, zares je zabavno!

•  Obišči kino, odpravi se v savno, med vožnjo poslušaj priljubljeno avdio knjigo … Zabavnih stvari, s katerimi se lahko pocrkljaš je nešteto. Pomembno je le, da se dvigneš iz kavča in narediš nekaj izven svoje dnevne rutine. Če ne najdeš kompanjona za aktivnosti, ki te vlečejo, ne drži jezika za zobmi. Vprašaj in zagotovo se najde kdo, ki išče prav to kot ti. Kratka objava na Facebooku, 5 sms-ov starim prijateljem, kratek pogovor z mamicami, ki s tabo pobirajo otroke v vrtcu, beseda ali dve v vrsti pred lokalno lekarno … Ne zanašaj se vedno le na ene in iste ljudi, ki so že v tvojem življenju. Svet je velik in prav je, da ves čas spoznavamo nove prijatelje.

• Naredi dobro delo. Pomoč drugim deluje čudežno na naše razpoloženje. Ni potrebno veliko, le majhna pozornost, ki jo nekomu poklonimo in že smo boljše volje. Včasih je dovolj že to, da človeka, ki gre mimo nas pogledamo v oči in ga iskreno pozdravimo. Ali pa nekomu namenimo nasmešek … Mu priskočimo na pomoč, ko na bencinski črpalki ne zna odpreti pokrovčka za bencin. Se transformiramo v reševalnega bota, ki živi v navidezni igri našega malčka. Sodelujemo v lutkovni predstavi, ki jo pripravljajo lokalne mamice za šolske otroke. Vzamemo dopust in pomagamo vzgojiteljicam, ko peljejo skupino na daljši izlet … Od najmanjših do večjih pozornosti. Domišljija je brez meja…

Fantaziraj. A nikakor ne o slabih stvareh. To se zgodi tako zelo hitro. Kaj pa, če …? Ajej, koliko izgubljene energije za negativne misli. Raje se usmerimo na lepo. Domišljaj si, da si v tropskih krajih, na plaži, pod palmo, s koktejlom v roki. Primi fotografije v roke, pripelji jih na svoje ekran in poglobi občutek. Odpri morda Google Map in se igraj z virtualnim sprehodom po oddaljenih ulicah. Če je to morda preveč ekstremno zate, pa se vsaj veseli decembrskih dni, ki prihajajo. Nikar jih ne zignoriraj, pač pa izkoristi skupinsko energijo, ki se plete okoli zamisli veselega decembra. Igraj se z mislimi na darila, s katerimi boš razveselil/a svoje najdražje, vklopi svoj kreativni duh in z mulčki oblikuj domišljijske okraske za novoletno smrečico, prikliči si v spomin cimetast vonj najbolj slastnega kuhanega vina.

Njam! Kaj ni razpoloženje takoj boljše?
Je kakšen od naštetih predlogov pisan tudi na tvojo kožo? Deli svoje občutke v komentarjih spodaj, še bolj vesela pa bom, če dodaš kako svojo idejo ali celo izjemno izkušnjo.