Na slavnostnem dogodku, ki ga je obiskal sam predsednik države, sem slišala stavek, ki mi še danes odmeva v ušesih: »S preteklostjo se hranimo.« Sliši se tako nedolžno, ko razmišljam o njem, pa mi je vedno bolj jasno zakaj je naš narod in naš planet v krču, ki spodbuja negativno energijo, teroristične napade in epidemijo depresije. V preteklosti iščemo smisel, iz preteklosti gradimo ponos, preteklost je tudi tista, zaradi katere je toliko nesoglasji med sosedi, narodi in religijami. Iz preteklosti prihajajo zamere, iz preteklosti obžalujemo žrtve …

Pa je preteklost res tako pomembna? Zgodilo se je nekoč in razen spomina nima nobenega vpliva več na naše odločitve v sedanjosti. Edini pravi trenutek, na katerega imamo vpliv, je pravzaprav trenutek, v katerem se nahajamo prav zdaj, v tej sekundi. Je že res, da se je iz zgodovine treba učiti, a predvsem zato, da bi se lahko izognili napakam, ki so se takrat zgodile. Svet gre naprej, odkrivamo nove in boljše prijeme, živimo v drugačnem okolju in raziskujemo na drugačen način. Napredujemo lahko le, če smo usmerjeni v prihodnost in ne, če živimo za preteklost. Napredek pa je tisto, zaradi česar smo prišli na ta planet, mar ne?

Zares srečen in izpopolnjen je lahko le tisti, ki uresničuje to svoje poslanstvo, zato je prav, da se naučimo razmišljati z daljnogledom usmerjenim v priložnosti in se odvadimo natikati očala preteklosti. Prav stari vzorci, ki smo si jih prevzeli od preteklih generacij, so namreč tisto, kar nam onemogoča, da bi izkoristili vse svoje potenciale in doprinašali k dobrobiti tega planeta. Bojimo se novega, prepričani smo o zakonu starega. Povprečje je norma, vse kar odstopa od ustaljene logike, pa naleti na očitke, strah in zavračanje.

Vsak dan spoznam kakšnega zares izjemnega posameznika, ki naučeno ne zaupa v svojo vrednost in svojo energijo troši na starih zamerah ter zakoreninjenih strahovih. Tako lepo je videti, ko jih izzovem, da pogledajo mimo starih prepričanj in se pustijo zapeljati pogumnim poizkusom. Še lepše je videti, ko z navdušenjem aktivno vstopijo v lepšo prihodnost in začnejo uresničevati svoja največja hrepenenja.

Zavedam se, da še ni prišel čas, ko bi lahko vsi odložili preteklost, a si želim, da bi več ljudi spoznalo, kako čudovito je življenje, ko se začneš hraniti s prihodnostjo. Za vse, ki bi radi okusili to »delikateso«, ponujam BREZPLAČNO UVODNO POSVETOVALNICO, na kateri vas izzovem, da kreativno prepoznate priložnosti in se zaveste svojih preteklih bremen, nato pa aktivno naredite prvi korak in se končno premaknete iz nulte točke, ki vas že tako dolgo zaustavlja. Za rezervacijo termina pišite na spela.kaurin@superti.si.