Zaporedne zmage Tine Maze so marsikomu polepšale teden, meni pa so dale misliti njene besede, ki jih je izrekla v intervjuju po koncu zmagovalne serije: »Pride kak dan, ko enostavno nisem razpoložena in takrat ni pogojev za zmago.« In res, že na startu je bilo opaziti njeno nesproščenost, vožnja ni bila manj tekoča kot prejšnje dni, njen pogled v ciljni ravnini pa je bil mrk in čelo nagrbančeno. Vsakemu se zgodi, da kdaj vstane na levo nogo. Pa veš, da obstajajo tehnike, s katerimi si lahko pomagaš iz »bad-a« v bolj optimalno stanje?

 

Tudi moje razpoloženje včasih zaniha. Tak, zares »težek« dan sem imela tudi včeraj. Moje slabo razpoloženje se je kazalo tako na produktivnosti, kot tudi na vzkipljivosti. Verjetno je k tečnobi pripomogla neprespana noč ob bolnem otroku in glavobol zaradi natrpanih sinusov, da škoda ne bi bila prevelika, pa sem se odločila za taktiko, ki si jo navadno težko privoščim. Sredi dneva sem si privoščila počitek in po njem je bilo dosti bolje. Na srečo nisem imela prevelikih obveznosti in moj »slab« dan ni pustil večjih posledic.

In v večini primerov je tako – »slabi« dnevi pridejo in gredo in največkrat nanje niti nismo preveč pozorni. Največkrat se prepustimo toku, zamahnemo z roko in se potolažimo, da smo pač vstali na levo nogo. Vse lepo in prav, dokler tako razpoloženje ne vpliva usodno na naše rezultate ali pa z njim ne obremenjujemo naše okolice. Ni ravno idealno, če imamo na »slab« dan sestanek z našo najpomembnejšo stranko, če nas čaka roditeljski sestanek, če se je potrebno odločiti o kaki pomembni stvari ali če smo na kosilu s prijateljico, ki smo jo že tako predolgo zanemarjali. Ali pa če so otroci bolni in že tako ali tako občutljivi, če je imel mož cel teden ta zgodnji »šiht« in gleda že kot zombi, če nas čaka pomemben izpit, če se odpravljamo na zmenek ali pa če stojimo za štartno palčko veleslaloma…  Ne, včasih si slabega dneva pač raje ne smemo privoščiti. Kaj pa lahko naredimo, da prilezemo na zeleno vejo?

V prvem koraku si tega, da imamo slab dan ne smemo predolgo prigovarjati. Naše misli imajo neverjetno moč in če se odločimo (sprijaznimo) s tem, da naše razpoloženje ni najboljše, bo to kmalu postalo še slabše. Morda sem svoje včerajšnje slabo razpoloženje celo priklicala sama, ko sem misli osredotočilo na pisanje o tej temi. Dejstvo je namreč, da se, ko na nekaj osredotočiš svojo pozornost, to vedno in vselej začne širiti, razvijati. Zato je pomembno, da takoj, ko začutimo, da nas preplavlja pobitost, nizka stopnja energije in razdraženost, spremenimo svojo pozornost. Zavestno se odločimo za aktivnosti, ki nam dvigujejo nivo energije in nas veselijo.

Najprej popravimo svojo držo. Naj bo ta pokončna, z dvignjeno glavo in visoko postavljenimi rameni. Zavrtimo si glasbo, ki nas navdaja s pozitivnimi občutki in veselim ritmom in poglejmo čez okno. Poiščimo nekaj iz narave, kar nas navdaja z navdušenjem. Bodimo pozorni na lepoto, popolnost in umirjenost motiva, ki mu privoščimo nekaj trenutkov svoje pozornosti. Morda je to lahko snežna bela odeja, ujeta v sij dopoldanskega sonca, ali pa veje mogočnega drevesa, ki plešejo po taktirki vetra. Vedno in vselej lahko v svoji okolici najdemo kaj, kar nam lahko služi kot navdih za hvaležnost nad čarobnostjo življenja, ki nam je dana.

Na pozitivno razpoloženje čarobno vpliva tudi smeh. Vsak ve, kaj je tisto, ob čemer se iskreno nasmeje. Mene vselej v dobro voljo spravi prijateljica z izjemnim smislom za humor. Nekateri prisegajo na humoristične nanizanke, drugi se nasmejejo ob knjigi, tretje pa v smeh spravljajo otroci z zabavnimi prigodami. Karkoli, samo da se nasmejemo iz srca.

Zavestno si svoje razpoloženje lahko dvignemo tudi s primerno rekreacijo. Če imamo nizek nivo energije, izberimo vadbo, s katero se napolnimo. Malce daljši sprehod v naravi, joga, ples, za nekatere tudi tek. Prijetna stimulacija mišic sproži pozitivne impulze tudi v naših možganih, sprošča se hormon sreče in kmalu lahko občutimo izboljšanje razpoloženja.

Čudežno delujeta tudi meditacija in vizualizacija. Z njima umirimo svoje misli in si prikličemo podobe, ki nas osrečujejo. Zamislimo si, da ležimo na sanjski tropski plaži in opazujemo valove, ki nežno božajo obalo. V misli si prikličimo občutek, ko noge doseže toplo morje in objame naše gležnje. Zaslišimo tiho šepetanje oceana in okusimo slane kapljice, ki so se ob plesu morja ujele na naših ustnicah. Grejejo nas prijetni sončni žarki in zavohamo sladek vonj jagod, ki se utapljajo v kozarcu šampanjca v naših rokah. Hm… Čutiš, kakšno moč ima domišljija?

Če je morda razlog za naše slabo počutje fizični, poslušajmo svoje telo in ugotovimo, kaj nam govori. Najmanj, kar mu lahko takoj ponudimo sta dva kozarca hladne vode z nekaj kapljicami limone. Naše telo je v 70% sestavljeno iz vode in nova pošiljka takoj doprinese k ravnotežju. Velikokrat nas iz pobitosti reši tudi kratek počitek. Dvajset minut blagodejnega spanca ni prevelika žrtev za naš natrpan urnik, ker bomo z njim doprinesli k produktivnosti pa se nam lahko taka investicija več kot povrne. Včasih nam lahko v dobro voljo spravi tudi dobro kosilo. Ali pa le košček najboljše čokolade. Marsikdo si pomaga tudi s kavico ali kozarčkom alkohola. Slednja imata sicer na kratek rok dober učinek, ko njuna moč popusti, pa lahko razpoloženje še poslabšata, zato raje poišči alternativo v najljubšem pravem ali zelenem čaju.

Če se ti tako kak dan zgodi, da že navsezgodaj poliješ kavico, si z zobno kremo pomažeš pravkar zlikano srajco, si razmažeš sveže nanesena ličila in si ubuješ dva napačna čevlja, nikar prehitro ne skleni, da to ni tvoj dan. Sprejmi okoliščine kot znak, da moraš stopiti v akcijo. Preusmeri svoje misli in se opomni, da slabi dnevi ne obstajajo, če jim mi ne odpremo vrat v naše življenje. Nato pa pokončno stopi naprej in zacveti v dnevu, ki je pred tabo.