Tako kot večina, tudi jaz kmalu odhajam na zaslužene počitnice na morje. Z otroki se že tako intenzivno pogovarjamo o morskih dogodivščinah, da se mi včasih zazdi, kot bi v nosnice ujela vonj po morju. Mar ni ta občutek, ko se nečesa tako pristno veselimo, da brez težav in povsem neprisiljeno vizualiziramo končen rezultat, res nekaj posebnega? Nekateri temu pravijo fantaziranje, a je veliko več od tega.

Vizaulizacija je dokazano izjemno koristno orodje za doseganje ciljev. Kako učinkovito deluje, lahko zelo dobro opazujemo pri športnikih. Saj se verjetno spomniš, kako je Alberto Tomba pred vsakim štartom zaprl oči in z rokami krožil levo in desno? To, kar je počel (in podobno počne tudi veliko drugih športnikov), je zelo intenzivna vizualizacija. V svojih mislih se je z vklapljanem vseh svojih čutil še pred štartom zapeljal po idealni liniji smučine in se dvignil v vibracijo zmagovalne miselnosti. Ko je dejansko preskočil štartno palčko, je v svoji glavi že trdno držal pokal v svojih rokah.Izvedba je bila tako le še formalnost.

Podobno je tudi pri ostalih ciljih, tudi v poslu. Ko imamo pred seboj ves čas številko, ki jo želimo doseči, in če dnevno s pomočjo vizualizacije “vadimo” čustva, ki nam jih bo omogočilo dosegaje tega cilja, je le malo verjetno, da nam začrtano ne bo uspelo. Naši možgani namreč ne razlikujejo med resničnostjo in domišljijskim čustvenim doživljanjem, zato s pomočjo vizualizacije v našo podzavest pravzaprav sidramo pozitivne izkušnje in prepričanja in na ta način pridobivamo njeno polno podporo pri doseganju začrtanih ciljev.

Kako se naši možgani odzivajo ob vizualizaciji, dokazujejo tudi mnogi poizkusi. Če si tako na primer živo predstavljamo hojo po robu skale na visoki gori, aktiviramo mnoge iste nevrone v možganih in mišicah, kot če bi po tem robu tudi zares hodili.

Moč vizualizacije je tako velika, da lahko z njo vplivamo celo razvoj naših celic in posledično oblikovanje našega telesa. To so dokazali s preizkusom na skupini ljudi, ki je z določenimi vajami krepila moč svojega palca. Ena tretjina oseb je vaje delala fizično, ena tretjina jih je samo vizualizirala, (testna skupina pa ni počela ničesar). Pri prvi skupini se je mišična moč palca povečala za 50 %, pri drugi pa za 30 %, kar je le za 20 % manj, kot če bi vaje dejansko izvajali. Pri testni skupini sprememb ni bilo zaznati.

Za prave rezultate je pomembno, da med vizualizacijo intenzivno vključimo vse svoje čute in prikličemo čustva, ki jih želimo čutiti, ko bodo naši cilji doseženi. 

Najlažje je tistim posameznikom, ki imajo že naravno razvito dobro domišljijo, ostali pa potrebujejo malce več vaje. Najhitreje se s postopkom »spoprijateljimo«, če nas pri prvih poskusih vodi izkušen mentor. Ta namreč ves čas spremlja kaj se dogaja v naših mislih in nas z vprašanji in verbalnimi ilustracijami spodbuja, da vstopimo v svojo kreativno sfero možganov. Ker pozorno spremlja naš ritem misli, se lahko sproti prilagaja in nam pomaga, da dosežemo pravo sproščenost in prvo domišljijsko doživetje. Ko vizualizacijo nekajkrat ponovimo pod individualnim vodenjem, se naši možgani prilagodijo in prakso lahko začnemo izvajati tudi sami.

Če na voljo nimamo trenerja, pomaga tudi glasovni posnetek, na katerem sledimo posnetim in generičnim navodilom. Tak posnetek bo tudi del enega izmed modulov v mentorskem programu MBA poslovnih zvezd. Program, ki bo trajal 9 mesecev, v njem pa se bomo intenzivno posvečali grajenju prepoznavne blagovne znamke in pozicije na trgu, je namenjen talentiranim posameznikom, ki bi radi svoj posel dvignili na višji nivo, predstavlja pa tudi odskočno desko za tiste, ki morda še nimajo vzpostavljene podjetniške stategije, imajo pa idejo in znanje, ki bi ju radi delili s svetom, a pri tem potrebujejo strokovno pomoč. Če še nisi, klikni in preberi malce več podrobnosti.

Torej,  , kolikokrat gremo še spat, da boš dosegel-a svoj cilj? Greva odštevat? 3, 2, 1 …