Ob hitrem življenjskem tempu spanec postaja luksus in optimalno količino si večina lahko privošči le zelo poredko. Malo spanca postaja celo visoka vrednota in marsikdo se nehote pohvali s tem, da je to noč spal le 5 ur. Pa je to zares vredno hvale?

 

Številne raziskave dokazujejo, da je zadostna količina spanja nujno potrebna za naše zdravje in visoko produktivnost, konstanten primanjkljaj pa lahko pripelje do številnih zdravstvenih težav, od sladkorne bolezni, do debelosti, raka in izgube spomina.

Ljudje potrebujemo različno število ur spanja dnevno, priporočila ameriške nacionalne organizacije za spanje pa so za odrasle od 6-9 ur dnevno. Koliko je optimalno zate, boš izvedel-a,  če boš redno poslušal-a svoje telo. To ti bo z jasnimi znaki povedalo, če bo primanjkljaj prevelik.

Včasih se lahko nevede zavedemo s svojim miselnim vzorcem. Če se že iz navade zbujamo slabe volje in prepričani, da smo spali premalo, lahko to hitro rezultira v dejanskem slabem počutju. To možnost preverimo s preprosto vajo. Ko se zjutraj zbudiš, svojo pozornost zavestno preusmeri v pozitivne misli. Zahvali se za ure, ki so ti bile dane za spanje, in se veseli priložnosti, ki ti jih ponuja prihajajoči dan. Vajo ponovi nekaj dni zaporedoma in če se boš kljub vsemu počutil-a utrujeno, verjetno izčrpanost dejansko obstaja.

In kako si lahko pomagaš?

Najprej spanje začni prepoznavati kot dragoceno aktivnost v tvojem življenju. Z njim regeneriramo telo in možgane in omogočimo, da naš ustroj lahko uspešno deluje v dnevnem času. Ob zadostni količini spanja se nam poveča produktivnost, zmanjša se nivo stresa, poveča se splošno zadovoljstvo, bolj smo fizično močni, boljša je naša koordinacija, lažje pa si tudi zapomnimo nove informacije in izražamo svojo kreativnost.

Paradoksalno dejstvo je, da lahko z optimalno količino spanja nek projekt zaključimo veliko hitreje, kot če spanje žrtvujemo na račun povečane količine ur dela na projektu.

Torej… Se počutiš dobro in naspano?
Če ne, je čas, da začneš spreminjati svoje navade.

 

Če potrebuješ pomoč pri spreminjanju svojih neproduktivnih navad, mi pošlji e-mail na spela.kaurin@gmail.com in dogovorila se bova za termin brezplačne posvetovalnice.