V zadnjih dneh je po Facebooku krožil francoski video, ki zelo nazorno pokaže, kakšen vpliv ima vzor staršev na vedenje otrok. Predstavi dva scenarija, ki kažeta, kako se otroci učijo reševanja problemov. Video staršem sporoča naj namesto agresivnega kaznovanja in vpitja izberemo miren didaktični pristop, podobno pa bodo tudi otroci začeli reševali konflikte s svojimi vrstniki. Zelo logično in jasno sporočilo, ob katerem nas je večina mamic prikimala z odobravanjem.

Ja res je, v večini skoraj vsi dobro vemo, da kričanje in fizično kaznovanje nista najboljša načina vzgoje. Pa so potem taki filmčki sploh potrebni? Vprašaj se pri sebi … Ali vedno ravnaš tako, kot očka v drugem scenariju? Prepričana sem, da je le redko kdo tak super junak, da zmore vselej ohraniti mirno kri in s popolno potrpežljivostjo prenašati vse izzive, ki nam jih postavljajo mali vražički.

Otroci so zahtevni, njihovih želja pa nikoli ne moremo zares uresničiti, saj se kopičijo druga za drugo. Njihova domišljija je neomejena, njihovi pogled na vrednost stvari skregan z logiko, njihova predstava o tem, kaj je kreativno, pa včasih nadvse destruktivna. Ves čas pritiskajo na naše notranje gumbke in čeprav imamo najboljši namen, včasih enostavno ne zmoremo natančno premisliti o vseh svojih dejanjih in ravnati tako, kot pravi teorija. Ko se ujamemo v obdobje stresa in zunanjih pritiskov, je sočuten pristop še posebej pod pritiskom. Poleg tega, da »pademo ven«, ko si to najmanj želimo, nas začne gristi še krivda, ker ne zmoremo ravnati tako, kot smo prepričani, da je najbolj prav.

Notranji boj je za mamice, ki otroke postavljajo za svojo glavno prioriteto, še posebej boleč. Za svojo največjo vrednoto smo pripravljene narediti vse, kar je mogoče, ko pride pravi preizkus, pa vedno znova pademo na njem. Pa veš, zakaj je tako?

Zapis v naših možganih, ki se je graviral v možganske sinapse v prvih desetih letih našega življenja, je premočen, da bi mu lahko ubežale. Vodijo nas prvinski impulzi, ki smo si jih pridobile, ko smo opazovale ravnanje naših staršev in njihove okolice. Dokazano je namreč, da se povezave v človekovih možganih na podlagi pridobivanja izkušenj oblikujejo le do pubertete, potem pa se razvoj »trdega diska« ustavi, vse naše odločitve pa tako temeljijo na »aplikacijah« iz baznega obdobja. Do še pred 20-imi leti so znanstveniki verjeli, da se vzpostavljenih možganskih povezav ne da več spremeniti ali zamenjati (zato tolikokrat slišimo starejše govoriti »tak sem in nič pri tem ne morem«), najbolj napredna dognanja neuroznanosti pa nam prinašajo pozitivne novice.

Čeprav imamo v podzavesti trdno zasidrane vzorce, ki jih nezavedno preko svojega vzora prenašamo tudi na svoje otroke, pa lahko s pravimi tehnikami le-te začnemo spreminjati in jih tudi popolnoma odpravimo. Sprememba se ne more zgoditi čez noč, saj je »poteg« zabetoniranih impulzov iz podzavesti premočen, če smo pripravljeni vztrajati in investirati čas v svoj osebni napredek, pa se lahko v sočutno, empatično in visoko čustveno inteligentno mamico spremeni prav vsaka od nas.

Najbolje bi bilo, če bi preobrazbo začele še pred rojstvom otrok, saj bi jih tako lahko z “obogatenim” vplivom »programirale« že od prvega dne, vsekakor pa ni nič narobe tudi, če v spremembo skočimo, ko so otroci že malce večji. Čeprav bomo nanje že prenesle nekaj omejujočih prepričanj, pa jim bomo s tem, ko bomo vlagale v svoj napredek, pokazale, da lahko držijo življenje vedno trdno v svojih rokah, v vsakem trenutku pa tudi lahko začnejo spreminjati stvari, ki jim niso všeč.

Če čutiš, da nimaš popolne kontrole in veš, da zapisi iz podzavesti prevečkrat diktirajo tvoje reakcije, vedenje in komunikacijo do otrok ter tudi drugih ljudi, te vabim, da to spremeniš s pomočjo mojega mentorstva. Za prvi korak ti poklanjam brezplačen 45 minutni pogovor o tvojih izzivih (preko Skypa ali v živo), ravno v teh dneh pa tudi vpisujem novo generacijo študentk v letni mentorski online program za mamice MBA mamanagementa (klikni za več informacij). Če bi si rada rezervirala mesto za eno ali drugo možnost, mi piši na spela.kaurin@gmail.com.

Moje vizija je, da preko mamic nove generacije osvobodim miselnih omejitev in jim tako omogočim polno razvijanje potencialov, s katerimi bodo lahko naš planet popeljale v višjo energijsko v vibracijo, zato bom vesela, če mi dovoliš, da te za trenutek izbezam iz cone udobja in ti pomagam odlepiti vsaj eno omejujoči pečat preteklih generacij. Piši mi na spela.kaurin@gmail.com.